MEYDAN OKUYUCU
I)DAVRANIŞLARIII)ETKİLERİ
III) NELER YAPILABİLİR?
1. bu öğrenciyle asla “evet, yapacaksın!” tartışmasına girmeyin. Sessizlik bundan çok daha iyi bir yanıt olacaktır. Ne yaparsanız yapın asla sakin konumunuzu kaybetmeyin ve çocukla tartışırken asla sesinizi yükseltmeyin.
2. “3. şahıs” tekniğini uygulayın. Unutmayın ki bağırmadığınız, tartışmadığınız ve ona küçüsyerek yaklaşmadığınız sürece bu çocuktaki savunma mekanizmasının sebebi siz değilsiniz. Sorunun dışındasınız. Bu yüzden çocuktaki savunmayı kişisel almayın. Ona “Sorun nedir? Bu konuşan sana benzemiyor” ya da “Seni bu kadar üzen nedir?” gibi sorular sorun. Bu yaklaşımı kullanarak, gerçek duygularınızı yansıtmasa bile, kendinizi hakaretten çok yardım edebilecek bir üçüncü kişi pozisyonuna sokmuş olursunuz ve hem sakinliğinizi ve hem de profesyonel konumunuzu kaybetmezsiniz. Ayrıca bu şekilde diğer öğrencilere sorunun sizden değil ondan kaynaklandığı mesajını da vermiş olursunuz. Özellikle diğer öğrencilerin önündeyken bu yaklaşımı kullanmazsanız durumu daha da gerginleştirecek bir şey yapmak ya da söylemek zorunda kalabilirsiniz.
3. “Ertelenmiş tepki” tavrı da bu durumda işe yarayabilir. Örneğin bir öğrenci “yapamayacağım” derse bir süre hiçbir şey demeden durun. Şaşkınlıkla ona bakıp “sanırım seni duyamadım” deyin. Bu tepki öğrenciye sözünü geri alma, öğretmenin uyarısı olmadan yanlış davranışı düzeltme şansını tanıyacaktır. Eğer çocukla durumunuz diğer öğrencilerin önünde bu tavrı uygulayacak sınırı aştırysa o zaman özel olarak konuşun. Çocuğa “ Bunu burada konuşmayalım. Kafandan geçenleri bana anlatabileceğine inandığında benimle konuşmaya gel” diyerek onu susturmayı deneyebilirsiniz.
4. Bu öğrenciye ders sonrası veya ders arası aktivitelerinizde öncelik verin.
5. Sınıf dışında, sessiz, özel ve doğal bir ortamda konuşun.
6. Dürüst olun. Öğrenciye sorununun kaynağının neler olabileceğini söyleyin. Siz de çocuğu dinleyin. Bu süreç için de her iki tarafın da birbirine saygılı davranması kuralında ısrarcı olun.
7. eğer davranış devam ederse idareci ve danışmanları alarma geçirin.
8. bu öğrenciyle güç oyunları oynamayın. Bu sizi hiçbir yere ulaştırmaz.
9. varoluşunun bir anlam kazanabilmesi için üretken olması gerektiğine çocuğu ikna edin.
10. sınıf içi sorumluluklar verin.
11. çeşitli grup aktiviteleri yaratın ki çocuk yaşıtlarıyla tecrübeler edinebilsin.
12. bu çocuğu her zaman dinleyin. Konuşmasına izin verin. Sözünü kesmeyin.
13. çocuğu davranışı değiştirmek için uyguladığınız planın bir parçası yapın. Aksi halde sizi bir düşman olarak görebilir.
14. öğrenciyle birbirinize nasıl davranacağınızla ilgili bir anlaşma yapın.
15. hangi davranışın kabul edilemez olduğu konusunda çok net olun.
IV)HATALAR